Kolagén je názov, o ktorom počujeme stále častejšie v súvislosti s jeho pravidelným zaradením do jedálnička. Viete ale, že existuje viac ako 25 typov kolagénu? V článku sa pozrieme na to, čo je kolagén, kde všade sa v ľudskom organizme nachádza aj aký je rozdiel medzi natívnym a hydrolyzovaným kolagénom.
Kĺby sú pri každodennom pohybe vystavované značnej záťaži – či už v dôsledku fyzickej aktivity alebo pribúdajúceho veku. Mnoho ľudí preto dbá v rámci svojho jedálnička na príjem látok, ktoré sú prirodzenou súčasťou kĺbov a chrupaviek.
Čo je kolagén
Kolagén tvorí takmer tretinu všetkých bielkovín v našom tele. Je základom kostí, chrupaviek, väziva a nájdeme ho aj v zuboch, šľachách alebo v pokožke. Celkom bolo objavených vyše 25 druhov kolagénu. Ľudský organizmus ale potrebuje najmä 5 z nich.
Aké typy kolagénu rozlišujeme
Aj keď stále hovoríme o kolagéne, každý z jeho typov má v organizme inú funkciu a vyskytuje sa v iných tkanivách.
- Kolagén typu I je skutočne jednotkou. Tvorí 90 % kolagénu v tele a nájdeme ho nielen v koži, šľachách alebo kostiach, ale aj v očnej rohovke a v cievnych stenách.
- Kolagén typu II sa vyskytuje v chrupavkách, ktorým pomáha dodať pevnosť a pružnosť a tak podporuje pohyblivosť kĺbov. Aj keď je tento typ s chrupavkou spájaný najčastejšie, nachádzajú sa v nej aj ďalšie typy kolagénu, a to čísla deväť a jedenásť
- Kolagén typu III nie je dôležitý pre chrupavky alebo kĺby, ale pre hladkú svalovinu orgánov. Je oporou napríklad pre tkanivá v čreve, žalúdku, maternici alebo pečeni.
- Kolagén typu IV je zvláštny v tom, že jeho vplyv nie je na prvý pohľad vidieť. Môžeme si ho predstaviť ako pevnú sieť, na ktorej sa môžu bunky prichytiť a rásť. Zároveň slúži ako bariéra, ktorá oddeľuje rôzne vrstvy tkanív.
- Kolagén typu V bude v strede záujmu všetkých, ktorí sa zaujímajú o vzhľad svojich vlasov.
Prírodný alebo hydrolyzovaný kolagén?
Prirodzene veľké množstvo kolagénu obsahujú napríklad hovädzie kosti a chrupavky (tzv. hovädzí kolagén), ale aj rybie kože a kosti (morský kolagén). Vo výživových doplnkoch býva používaný kolagén v natívnej alebo hydrolyzovanej forme. Tie sa líšia tým, že hydrolyzovaný kolagén prechádza špeciálnym procesom nazývaným hydrolýza, pri ktorom sa väčšie molekuly kolagénu za použitia vody rozkladajú na menšie časti, peptidy. Cieľom tohto spôsobu spracovania je dosiahnuť ľahšie vstrebávanie a lepšiu biologickú dostupnosť pre organizmus. Výživové doplnky môžu spolu s kolagénom obsahovať aj vitamíny (vitamín C), minerálne látky (vápnik, horčík) a ďalšie zložky (kyselina hyalurónová, boswellia serrata, rakytník rešetliakový).
Novinka: Gelatina plus želé
V TEREZIA COMPANY dbáme na to, aby naše produkty zodpovedali moderným trendom, a preto stále pracujeme na vývoji noviniek. Preto sme našu ponuku rozšírili o výrobok Gelatina plus želé s kolagénom a kyselinou hyalurónovou. Hydrolyzovaný kolagén je v ňom skombinovaný so želatínou, sušenou rakytníkovou šťavou, kyselinou hyalurónovou a s kadidlovníkom pílkovitým (Boswellia serata).
Zdroj: